zakonska regulacija kripto tržišta

Zakonska regulacija kripto tržišta sve je bliža

Zakonska regulacija kripto tržišta već je neko vrijeme u planu američkih zakonodavaca. Sada je u medije procurila informacija kako Bijela kuća priprema  tzv. “izvršnu uredbu” koja bi po prvi put trebala ponuditi zakonodavni, ekonomski i sigurnosni okvir za razvoj industrije digitalnih valuta i kripto-ekonomije.

Zakonska regulacija kripto tržišta – sklizak teren pun rizika ali i mogućnosti

Među kripto entuzijastima zadnjih se mjeseci intenzivno spekulira o mogućem scenariju koji bi mogao presudno utjecati na kripto tržište. Radi se o zakonskoj regulaciji kripto tržišta odnosno širem zakonodavnom okviru reguliranja i razvoja cijele kripto ekonomije.  Bloomberg je upravo donio informaciju kako se na web stranici  američkog Ministarstva financija nakratko pojavio dokument odnosno odgovor tajnice Janet Yellen predsjedniku Bidenu. Između ostalog, u njemu stoji: “Povijesna izvršna naredba predsjednika Bidena poziva na koordiniran i sveobuhvatan pristup politici digitalne imovine. Ovaj će pristup podržati sve one odgovorne inovacije koje bi mogle rezultirati značajnim koristima za državu, potrošače i tvrtke”.
Iz dopisa se iščitava kako administracija američkog predsjednika priprema tzv. “izvršnu uredbu” koja bi po prvi put trebala ponuditi zakonodavni, ekonomski i sigurnosni okvir za razvoj industrije digitalnih valuta i kripto-ekonomije. Postoji i realna mogućnost kako će se postaviti i temelji za izdavanje američke digitalne valute iza koje će stajati Sustav federalnih rezervi (FED), o čemu se već duže vrijeme razmišlja.

Na ovaj način Bijela kuća želi osigurati da Sjedinjene Države zadrže lidersku ulogu i u svijetu decentralizirane digitalne ekonomije. Ekonomije na temeljima  blockchain tehnologije i web-a 3, nove iteracije world wide web-a. U svakom slučaju, može se očekivati da će Bidenova uredba unijeti potpuno nove postavke u ionako dinamičan svijet kriptovaluta. I dok neki u njoj vide prve znakove stvaranja potpuno nove digitalne infrastrukture budućnosti – drugi strahuju kako regulacija tržišta koja neminovno dolazi – može limitirati potencijal rasta i razvoja kriptovaluta, ali i blockchaina te web3 servisa i tehnologija.

zakonska regulacija kripto tržišta
Zakonska regulacija kripto tržišta u SAD-u mogla bi uskoro biti uređena predsjedničkom izvršnom uredbom.

Je li regulacija kriptovaluta dobra ili loša?

Problematika regulacije kripto tržišta podijelila je ljude u dva tabora. Određeni broj kripto entuzijasta joj se protivi zbog idealističkog stava kako kriptovalute moraju biti potpuno decentralizirane. Bez zadiranja posrednika poput banaka ili vlada. Drugi pak smatraju kako će regulacija dovesti do većeg širenja odnosno popularizacije kriptovaluta u svijetu. Narast će broj korisnika, a zatim i investitora. To će potaknuti daljnji razvoj i primjenu blockchain tehnologije i u drugim sferama. Regulatori se nikad dosad nisu susreli s tehnologijama poput blockchaina i kriptovaluta. Nije lako procijeniti utjecaj regulacija na tržište, pa cijeli proces toliko dugo traje, i u SAD-u i u drugim zemljama. Inače, tržište je pozitivno reagiralo na ovu najavu. Cijena Bitcoina u srijedu je skočila s nešto ispod 39.000 dolara na preko 42.000 dolara.

Bitcoin kao i i brojne druge kriptovalute i Vi možete nabaviti brzo i sigurno.  Way2Coin Bitcoin mjenjačnica koja djeluje u poslovnicama Auro Domusa svakome omogućuje jednostavnu kupnju i prodaju kriptovaluta.