Uloga ključeva kod transakcije kriptovaluta

Uloga ključeva kod transakcije kriptovaluta – zašto su bitni?

Uloga ključeva kod transakcije kriptovaluta jest omogućiti sigurnost razmjene podataka. No o čemu se tu točno radi? Kod transakcija kriptovaluta često se spominju pojmovi “javni ključ” (public key) i “privatni ključ” (private key). Možemo ih shvatiti kao mehanizme za  šifriranje i dešifriranje podataka. Javni ključ pretvara poruku u nečitljiv oblik dok privatni ključ pretvara primljenu poruku natrag u izvorni oblik.  Kriptografski ključevi stvaraju se, čuvaju i koriste putem kripto novčanika  odnosno “crypto walleta-a”.

Uloga ključeva kod transakcije kriptovaluta je – ključna

Kako smo već pisali na ovim stranicama, kripto novčanici mogu se podijeliti na softverske i hardverske novčanike. Razlikuju se i prema platformi na kojoj se nalaze. Tako postoje desktop, mobilni, web i hardverski kripto novčanici. Novčanik predstavlja uređaj odnosno računalni program koji služi za slanje, primanje i skladištenje kriptovaluta. On sadrži korisnikove adrese i privatne ključeve, te prikazuje vrstu i količinu kriptovaluta koje korisnik posjeduje. Vodi evidenciju i svih transakcija koje je korisnik obavio. Uloga ključeva kod transakcije kriptovaluta je potpisati i potvrditi provedenu transakciju koja se potom zapisuje u mreži odnosno “blockhainu”. Bitno je naglasiti da nitko u mreži ne može vidjeti privatni ključ, a upravo on osigurava da nitko ne može kompromitirati sadržaj transakcije. Može se reći da je uloga privatnog ključa ovdje – ključna. Naime, privatni ključ je jedini način na koji korisnik može potvrditi vlasništvo nad određenom kripto adresom.
Stoga se u slučaju gubitka privatnog ključa gubi i mogućnost korištenja transakcija na toj adresi a to znači i gubitak pristupa svim kriptovalutama u posjedu.

Uloga ključeva kod transakcije kriptovalute
Uloga ključeva kod transakcije kriptovaluta je – ključna!

 

Way2Coin mjenjačnica kriptovaluta

Way2Coin mjenjačnica kriptovaluta svakome omogućuje jednostavan ulazak u kripto svijet jer su stručno osposobljeni djelatnici  uvijek na usluzi  kod izrade novčanika odnosno ključeva. Ukoliko već imate kriptovalute u svom digitalnom novčaniku, u poslovnici ih jednostavno možete unovčiti. Trgovanje kriptovalutama omogućili smo građanima diljem Hrvatske jer se pored specijalizirane poslovnice u Osijeku, Way2Coin mjenjačnice nalaze u svim partnerskim poslovnicama Auro Domusa.