Pametni ugovori - pametna rješenja

Pametni ugovori – pametna rješenja temeljena na blockchainu

Pametni ugovori – pametna rješenja računalnih protokola predstavljaju automatske digitalne ugovore, temeljene na blockchainu. Slični su klasičnim ugovorima, ali su pretvoreni u programski kod i čuvaju se na mreži. Kad su zadovoljeni određeni uvjeti ili odredbe prisutne u ugovoru, sami sebe izvršavaju. Izuzetno su široko primjenjivi i imaju brojne prednosti.

Pametni ugovori – pametna rješenja široke primjene

Pametni ugovori predstavljaju možda i najvažniju funkciju koju omogućava sustav blockchaina. Pojam pametnog ugovora i distribuirane knjige zapisa na koju bi se spremali pametni ugovori prvi je put 1994. godine spomenuo Nick Szabo, informatičar i kriptograf.  Kao što je na ovom stranicama već spomenuto, važnu ulogu u izvršavanju pametnih ugovora ima Ethereum. To je platforma temeljena na blockchainu koja omogućuje kreiranje i pokretanje pametnih ugovora, što je i bio jedan od glavnih ciljeva njenih pokretača.

Pametni ugovor je računalni protokol koji omogućuje razmjenu digitalne imovine između ugovornih strana. Uključuje dogovorene odredbe, uvjete, pravila i kazne vezane uz izvršavanje obaveza iz sporazuma.
Funkcionira i kao „račun s više potpisa“, što znači da se, primjerice, sredstva s računa  troše samo kad se određeni dogovoreni postotak korisnika složi. Može pohranjivati podatke o aplikaciji, kao što su podaci registracije domene ili registar članova te automatski izvršava dogovorene obaveze.

Neke od najvažnijih prednosti pametnih ugovora su:

  • autonomija – nema potrebe za posrednikom odnosno trećom stranom i izvršavaju se neovisno od vanjskih utjecaja
  • ušteda – kako nema posrednika (banaka, javnih bilježnika, savjetnika, agencija…) nema ni njihovih naknada odnosno troškova
  • povjerenje i transparentnost – dokumenti su lako dostupni i ne mogu se izgubiti jer su šifrirani i sigurno pohranjeni u zajedničkoj knjizi
  • sigurnost – pametne je ugovore izuzetno teško hakirati jer su zaštićeni složenom kriptografijom
  • učinkovitost – korištenjem pametnih ugovora može se uštedjeti puno vremena koje uzima ručna obrada, manipulacija i transport papirnih dokumenata

    Pametni ugovori - pametna rješenja
    Pametni ugovori temeljeni su na Ethereumu

Ether – vrijednost temeljena na korisnosti

Uz sve veće prihvaćanje kriptovaluta i pametni ugovori postaju sve popularniji.  Ether je kriptovaluta čija je snaga upravo u njenoj korisnosti odnosno širokoj primjenjivosti, u što spada i izvršavanje pametnih ugovora. Kao i brojne druge kriptovalute i Ether možete kupiti ili prodati u Way2Coin mjenjačnici kriptovaluta. Proces je brz, siguran i jednostavan u što se možete uvjeriti u stotinjak poslovnica  Auro Domus- a diljem Hrvatske.