nastanak Bitcoina

Nastanak Bitcoina – od stvaranja do 13. rođendana

Nastanak Bitcoina odnosno njegov razvoj i ekspanzija posljednjih trinaest godina predstavljaju pravu monteranu revoluciju.

Nastanak Bitcoina  – priča o 13 uzbudljivih godina

2008.godine anonimni autor pseudonima Satoshi Nakamoto predstavio je svijetu potpuno novu vrstu imovine: kriptovalutu koju je nazvao Bitcoin. I prije Bitcoina su postojale digitalne valute. Kao i kriptografija i mrežna blockchain struktura podataka koja ga podržava. No Bitcoin je bio prva kriptografski osigurana blockchain valuta, što je bilo dovoljno da mu osigura dominaciju na kripto tržištu gdje je i dalje najčešće korištena valuta. Bitcoin je predstavljao novi svijet mogućnosti i prednosti u odnosu na dosadašnje valute i financijske sustave.

Bitcoinova blockchain mreža pokrenuta je 3. siječnja 2009. godine kada je izrudaren prvi blok. Međutim, tada još nije postojalo tržište.  Tako je jedan od prvih vlasnika ove kriptovalute pokušao prodati 10 000 Bitcoina za 50 dolara, ali nije mogao pronaći kupca. Prva stvarna Bitcoin transakcija odvila se u svibnju 2010. godine, kada  su dvije pizze plaćene s 10 000 Bitcoina. Danas  ta vrijednost iznosi gotovo 500 milijuna dolara!

Bitcoin je prvi put postao vrjedniji od 1 američkog dolara u veljači 2011. U idućih 6 mjeseci povećao je vrijednost za 32 puta. Drugi veliki porast popularnosti Bitcoina dogodio se 2013. godine, kad je cijena narasla do 1242 dolara. Treći veliki val dogodio se 2017. godine. Bitcoin je u ožujku probio svoju prethodni rekord od 1242 dolara, dosegnuvši 19 783 dolara u prosincu te godine. Nakon 2017. godine interes za Bitcoin malo je opao. Cijena se u prosincu 2018. spustila na 3300 dolara, te nije dosegnula prethodni rekord sve do prosinca 2020. Tada započinje snažni rast koji ovu valutu u veljači 2021.g. dobacuje do vrijednosti od 50.000 USD. Cijena od 68.000 USD predstavlja, za sada, rekordnu vrijednost ove megapopularne kriptovalute. Zabilježena je 10. studenog 2021.g.

nastanak bitcoina
Bitcoin – prva i najpopularnija svjetska kriptovaluta napunio je 13 godina.

Do Bitcoina u Way2Coin mjenjačnici kriptovaluta

Danas tržišna kapitalizacija Bitcoina iznosi skoro 900 milijardi dolara. Posjeduje ga više od 100 milijuna ljudi, uključujući brojne poznate ličnosti, investitore, banke, korporacije i vlade. Stopa prihvaćanja Bitcoina, kao i drugih kriptovaluta,  diljem svijeta sve više raste, te svjedočimo pravoj monetarnoj revoluciji. Ukoliko želite i vi ići u korak s trendovima, Way2Coin kriptomjenjačnica dobar je izbor. Zbog svoje dostupnosti, kvalitetne korisničke podrške i besplatnog savjetovanja Way2Coin spada među najtraženije kriptomjenjačnice u Hrvatskoj. Glavne prednosti trgovanja u Way2Coin mjenjačnicama su povoljne cijene i sigurnost koju omogućava ovakav način trgovanja.