Mogućnosti primjene pametnih ugovora

Mogućnosti primjene pametnih ugovora

Mogućnosti primjene pametnih ugovora, o kojim smo pisali u prethodnom tekstu, praktično su neograničene. Iako ih se najčešće spominje u kontekstu izvršenja transakcija, pametni ugovori imaju iznimno široku primjenu.

Mogućnosti primjene pametnih ugovora praktično su neograničene

Pametni ugovori omogućavaju sigurnu razmjenu novca, kriptovaluta, dionica i druge imovine. To se odvija izravno, bez sudjelovanja posrednika poput financijskih tvrtki i javnih institucija. Temeljni način funkcioniranja pametnih ugovora je taj da se određena dogovorena pravila u nekom programskom jeziku kodiraju i nakon toga se zapisuju na blockchain. Iako postoji mnoštvo mogućnosti njihove primjene, navest ćemo samo nekoliko primjera gdje pametni ugovori mogu značajno unaprijediti poslovanje:

  • Bankarstvo – pametni ugovori ne zahtijevaju posrednika. Dakle, ne postoji ni naknada za novčane transkacije te se tako mogu ostvariti uštede. S obzirom na to da se preskače i birokracija, transakcije postaju mnogo brže.
  • Opskrbni lanci –  pametni ugovori kombinirani s elektroničkim uređajima koji su stalno povezani s internetom, mogu napraviti revoluciju u logistici i opskrbnom lancu. Prije kupnje nekog proizvoda, kupac bi koristeći blockchain tehnologiju mogao vidjeti porijeklo proizvoda i vrijeme proizvodnje. U bilo kojem trenutku mogao bi znati gdje se i u kakvim se uvjetima nalazi. Ista tehnologija može se koristiti za praćenje maloprodajne robe, ugljena, nafte, zlata…
  • Autorska prava i zaštita intelektualnog vlasništva – piratstvo i kršenje autorskih prava veliki je problem umjetnosti i industrije zabave. Izrada transparentnog registra za autorska
    djela na blockchainu je primjer kako pametni ugovori to mogu poboljšati. Primjerice, kod preuzimanja nečijeg romana, fotografije ili pjesme, autor bi automatski dobivao svoju naknadu.
  • Glasovanje – kod procesa demokratskog glasovanja, često postoje nedoumice u ispravnost i poštenje kod brojanja glasova. Zbog svoje transparentnosti, blockchain je jedno od najboljih rješenja kako bi svi mogli provjeriti ispravnost brojenja glasova.
  • Igre na sreću –  igre na sreću mogu biti naštimane u korist strane koja ih kreira što korisnike dovodi u nejednak položaj. Pametnim ugovorima se postiže kreiranje igara čija logika može biti vidljiva svima. Time se postiže transparentnost sustava.
Mogućnosti korištenja pametnih ugovora
Mogućnosti korištenja pametnih ugovora praktično su neograničene

 

Brza i jednostavna kupnja u kriptomjenjačnici Way2Coin

S obzirom na navedeno, može se vidjeti kako pametni ugovori i blockchain tehnologija mogu ubrzati procese i istodobno ih učiniti sigurnijim i transparetnijim od trenutnih rješenja. Mogućnosti korištenja pametnih ugovora gotovo su neograničene. Iako su pametni ugovori implementirani i u Bitcoinov softver, najvažniju ulogu u izvršavanju pametnih ugovora ima Ethereum. Kao i brojne druge kriptovalute i Ether možete kupiti ili prodati u Way2Coin mjenjačnici kriptovaluta. Kupljena digitalna sredstva možete pohraniti u bilo koji kripto novčanik po Vašem izboru, a naši će Vam djelatnici pomoći da transakciju izvršite u što bržem roku. Usluga mjenjačnice kriptovaluta Way2Coin je zahvaljujući tvrtki Auro Domus dostupna u svim dijelovima Hrvatske na stotinjak lokacija.