Trebaš Bitcoin? Ether? Ripple? Stellar?

Kriptovalute u ponudi

Kriptovalute koje Way2Coin ima u svojoj ponudi za kupnju ili prodaju uključuju najpoznatije svjetske “tokene”, ali i neke zanimljive alternative.

Više od dvadeset mogućnosti odabrano je zbog svoje stabilnosti i volumena.
One predstavljaju idealne opcije za ulazak na tržište. Nakon toga, lako ih je mijenjati za ostale kriptovalute putem digitalnih novčanika.

Među najtraženije kriptovalute ubraja se šest različitih opcija. Radi se o “digitalnom novcu” s najdužom tradicijom postojanja ili s najvećim volumenom trgovanja.

Bitcoin (BTC)

Najstarija kriptovaluta često se koristi kao sinonim za čitavo tržište.
Bitcoin je prva decentralizirana digitalna valuta, koja je zaživjela početkom 2009. godine. Pokretač cijele priče je nepoznat, a poznat je samo pseudonim Satoshi Nakamoto, kojim se koristila osoba (ili osobe) koja je objavila rad što je iznio teoretske postavke blockchain tehnologije 2008. godine.

Ether (ETC)

Ether je token koji omogućuje rad posebne blockchain mreže nazvane Ethereum. Iako se dva naziva koriste kao istoznačnice, oni zapravo označavaju različite stvari. Ether je valuta, a Ethereum sustav koji ta valuta pokreće. Za razliku od Bitcoina, osnivač Ethereuma je poznat, jer lansirao ga je Vitalik Buterin 2015. godine. Osnova ove mreže su pametni ugovori, za čije se izvršenje koristi – ether.

Litecoin (LTC)

Nakon Bitcoina, Litecoin je valuta s povijesno najvećim tržišnim udjelom. Nastala je na istoj blockchain tehnologiji na kojoj je zasnovan BTC. Naime, kako se radi o open source programu, moguće je na njemu graditi nove valute, sa sličnim ili različitim svojstvima. Kreator Litecoina je poznat. Njegovo ime je Charles Lee, a novu je valutu pokrenuo s ciljem da bude “srebro Bitcoinovu zlatu”. Time su definirane i osnovne razlike: LTC je jeftinija valuta, koja se često koristi kao “ulaznica” u svijet “digitalnog novca”.

Ripples (XRP)

Slično kao i kod Ethereuma, odnosno ethera, Ripple i ripples su dvije različite stvari. Prvi naziv označava mrežu ili sustav, a drugi valutu koji se u tom sustavu koristi. Dakle, Ripple je naziv tehnologije koja predstavlja sustav plaćanja zasnovan na blockchain principima. Ipak, u odnosu na Bitcoinovu mrežu, postoje određene razlike. Najveća među njima je razlika u načinu potvrde transakcije, zbog čega se one na Ripple mreži odvijaju puno brže. Ova mreža koristi valutu ripples poznatu i po kratici XRP koja spada među najpopularnije svjetske kriptovalute.

Bitcoin Cash (BCH)

Kao što mu i samo ime govori, Bitcoin Cash zapravo je “odvjetak” ili “spin-off” Bitcoina. U kolovozu 2017. godine dio “rudara” izveo je “tvrdo račvanje” ili “hard fork” te pokrenulo novu valutu koja se dobrim dijelom oslanja na postulate koje je postavio tvorac Bitcoina. Ipak, jedna je ključna razlika. Bitcoin Cash je povećao veličinu “bloka” zahvaljujući čemu je potvrda transakcija puno brža nego kod “starije” kriptovalute. Zbog toga je vrijeme čekanja potvrde, ali i cijena same transakcije, u načelu puno niža.

USD Coin (USDC)

Ova kriptovaluta razlikuje se od ostalih po tome što je – stabilna. Naime, USDC je “stablecoin”, čija je vrijednost čvrsto vezana uz vrijednost američkog dolara, tako da 1 USDC uvijek vrijedi 1 USD. Ipak, treba imati na umu da USDC nije “službena” državna valuta, već kriptovaluta koja ima svoje osnivače. Iza nje stoji tvrtka Circle u koju su ulagači burza kriptovaluta Coinbase i tvrtka za rudarenje kriptovaluta Bitmain. Circle tvrdi da svaki USDC ima pokriće kroz 1 USD u rezervi.

Ostala ponuda kriptovaluta

Uz šest najvećih i najpopularnijih, Way2Coin u svojoj ponudi kriptovaluta uključuje i niz ostalih opcija, koje se smatraju manje stabilnima. To znači da njihova vrijednost može brže rasti, ali i padati, u odnosu na eitcoin ili Ether. 

Trenutačno su u ponudi sljedeće “manje” kriptovalute: Chainlink (LINK), Stellar (XLM), Uniswap (UNI), DAI coin (DAI), Aave coin (AAVE), Maker (MKR), Algorand (ALGO), Yearn Finance Coin (YFI), Synthetix (SNX), Paxos Standard (PAX), UMA Coin (UMA) i druge.