Kripto novčanik – čuvar vaše digitalne imovine

Kripto novčanik odnosno “crypto wallet” jedan je od ključnih pojmova u svijetu kriptovaluta. Nužan je preduvjet za trgovanje kriptovalutama a služi za stvaranje, čuvanje i korištenje kriptografskih ključeva odnosno čuvanje vaših digitalnih sredstava.

Kripto novčanik – softverski ili hardverski 

Kripto novčanici mogu se podijeliti na softverske (takozvane “vruće”) i hardverske (takozvane “hladne”) novčanike. Razlikuju se i prema platformi na kojoj se nalaze. Tako postoje desktop, mobilni, web i hardverski kripto novčanici.

Softverski kripto novčanici su svi novčanici konstantno povezani na internet. Njihova je prednost lakše postavljanje i pristup. Brži je i proces primanja i slanja kriptovaluta. No, s obzirom na to da su većinu vremena spojeni na internet, softverski su novčanici podložniji hakerskim napadima te mogućim tehničkim problemima. Većinom su u potpunosti besplatni za korištenje.

Hardverski kripto novčanici  nisu spojeni na internet. S mrežom se povezuju samo onda kada se treba provesti  transakcija kriptovaluta. Potom ponovno odlaze u “offline” mod kako bi se osigurala maksimalna sigurnost pohranjenih podataka. Ovi “hladni” novčanici su sigurniji, no prihvaćaju uglavnom samo one najpopularnije kriptovalute. Također, postupak primanja i slanja kriptovaluta je nešto sporiji nego kod softverskih verzija. S obzirom na navedeno, uglavnom se koriste za pohranu većih količina kriptovaluta, te za povremene transakcije. Hardverski kripto novčanik može se nalaziti na računalu. No u praktičnijoj varijanti nalazi se na malom uređaju koji se, poput USB-a može lako spojiti s računalom.

Važno je znati da svoje kriptografske ključeve odnosno pristup kripto novčaniku ne smijete zaboraviti ni izgubiti. U tom slučaju, vaša digitalna sredstva ostaju zaključana u novčaniku i do njih nije moguće doći.

kripto novčanik
Kripto novčanik Ledger spada u hardverski tip “walleta”

Way2Coin Bitcoin mjenjačnica

Kripto novčanici pružaju siguran i pouzdan način da zaštitite svoju digitalnu imovinu, te da njom upravljate na što jednostavniji način. Way2Coin Bitcoin mjenjačnica svakome omogućuje jednostavan ulazak u svijet kriptovaluta. Ukoliko već imate kriptovalute u svom digitalnom novčaniku tu ih jednostavno možete unovčiti. Tržište kriptovalutama je nepredvidivo, stoga Way2Coin ne može dati preporuke i savjete oko izbora konkretnih kriptovaluta. Međutim, u suvremenom svijetu blockchain tehnologija i kriptovalute sve više postaju nezaobilazna vrsta imovine.