Ethereum - otvorena blockchain platforma

Ethereum – otvorena blockchain platforma velikih mogućnosti

Ethereum – otvorena blockchain platforma odnosno decentralizirana mreža otvorenog koda je poput Bitcoina sposobna premještati i pohranjivati vrijednost. No za razliku od njega može  funkcionirati kao potpuno novi, decentralizirani Internet.

Ethereum – otvorena blockchain platforma

Ethereum je razvijalo 8 programera, a koncept je 2013. godine predstavio danas najpoznatiji među njima – Vitalik Buterin. Ethereum predstavlja javnu mrežu temeljenu na blockchain sustavu koji koristi poseban token za obavljanje operacija na njoj – Ether. To je kriptovaluta koja se koristi  i kao svojevrsno gorivo za pogon Ethereum mreže i izvršavanje pametnih ugovora. Naime, da bi se na mreži izvršila određena procedura, nužno je koristiti traženu količinu Ethera. Ukratko, može se reći da je  Ethereum platforma za čiji rad se koristi Ether.

Ova platforma  može izvoditi sve, od premještanja valuta i nezamjenjivih tokena (NFT) koji mogu predstavljati bilo koju imovinu, do naprednih procesa pomoću “pametnih ugovora”. Programeri mogu koristiti mrežu Ethereum za pokretanje decentraliziranih aplikacija (dApps) i izdavanje potpuno novih kripto sredstava, poznatih kao ERC-20 tokeni.

Ether i Ethereum (token i mreža) su zahvaljujući decentraliziranosti zaštićeni od hakerskih napada i prevarantskih aktivnost. Predstavljaju jedan  od najučinkovitijih i najsigurnijih oblika plaćanja putem interneta. Plaćanje u Etherima jednostavno je poput plaćanja gotovinom jer pri tome nije potreban nikakav posrednik. Za razliku od svih drugih ostalih oblika novca koji traže posredništvo treće strane, najčešće banaka. Samim time, kriptovalute  su za korisnike povoljniji način plaćanja. Upravo su sigurnost od hakiranja, te nemogućnost manipuliranja podacima upisanim u blockchain jedne od temeljnih prednosti cijele blockchain tehnologije.

 

Ethereum - otvorena blockchain platforma
Ethereum je otvorena blockchain platforma koja za funkcioniranje koristi poseban token  – Ether. Njegova je vrijednost temeljena na korisnosti.

 

Ether je jedna od najtraženijih kriptovaluta

Od lansiranja ove mreže, Ether je kao kriptovaluta imao snažan rast i postao druga najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti. S trenutačnom vrijednošću od 289 milijardi američkih dolara, Ether drži 14% tržišta kriptovaluta. Smatra se da ima sjajnu budućnost utemeljenu na svojoj korisnosti jer djeluje kao platforma za razne decentralizirane projekte i aplikacije. A to ima potencijal višestruko povećati njegovu vrijednost.

Ether, kao i brojne druge kriptovalute, možete kupiti ili prodati u Way2Coin mjenjačnici kriptovaluta. Proces je brz, siguran i jednostavan u što se možete uvjeriti u specijaliziranoj Way2Coin mjenjačnici u Osijeku te poslovnicama Auro Domus-a na stotinjak lokacija  diljem Hrvatske.