Dollar-cost average strategija

Dollar-cost averaging strategija

Dollar-cost averaging (DCA) strategija  predstavlja ulagačku strategiju koja nastoji smanjiti utjecaj volatilnosti kod kupovine kriptovaluta odnosno bilo koje financijske imovine. Ova strategija prosjeka troškova osobito je dobra za ulagače-početnike u kripto svijetu.

“Dollar-cost averaging” strategija – ulaganje s manje stresa

Jedna od karakteristika  tržišta kripto valuta je visoka volatilnost. Volatilnost je mjera promjene u cijeni financijske imovine i jedna od mjera rizika. Veća volatilnost znači bolji potencijal zarade jer su promjene u cijeni veće, što osobito privlači ulagače sklone brzoj zaradi. No,to  ujedno predstavlja i veći rizik od gubitka sredstava.

Dollar-cost averaging strategiju koriste investitori koji žele smanjiti utjecaj volatilnosti na svoje investicije i smanjiti izloženost riziku. Ova ulagačka strategija ima za cilj smanjenje prosječne cijene ukupnog iznosa kupljene imovine. Koristeći je, investitor može kupiti manju količinu  kriptovaluta dok je cijena relativno visoka, a veću kada cijena pada.

Kod ove strategije investitor dijeli ukupan iznos koji želi uložiti na više manjih redovitih kupnji. Kupuje se neovisno o  trenutnoj cijeni kriptovalute. Ključno kod ove strategije je investiranje uvijek istih iznosa u redovnim intervalima. Investitor tako ulazi u poziciju postepeno, umjesto jednim potezom. Ovakvim uprosječenjem troška kompenziraju se negativni učinci kratkoročnih nestabilnosti tržišta. Dok se istovremeno  značajnije  ne riskira ulagački kapital.

Upravljanje portfeljem, da bi bilo što uspješnije, traži mnogo vremena. Ako niste profesionalac na tržištu kriptovaluta, i time se ne bavite full-time, DCA strategija vam može uštedjeti puno vremena. Pomaže i kod odabira pravog tajminga investiranja. Mnogima investiranje donosi i značajan stres. DCA strategija eliminira negativne emocionalne učinke a time smanjuje i vjerojatnost donošenja loših odluka temeljenih na njima. Poput impulsne pohlepe ili straha od propuštenih prilika (tzv. FOMO – Fear of missing out).

Dollar-cost averaging strategija
Dollar-cost averaging strategija štedi vrijeme i čuva od stresa (foto: Business Times)

Ulažete li i vi uz DCA strategiju?

DCA strategija jednostavna je za korištenje no zahtijeva disciplinirano pridržavanje plana investiranja u redovnim intervalima. To je koristan alat za kontinuirano ulaganje i jedna  od najboljih strategija za početna ulaganja na tržištu  kriptovaluta. Ukoliko se želite i vi okušati u investiranju  uz ovu strategiju, možete se savjetovati sa stručnjacima Way2Coina. Uživo, u poslovnici u Osijeku (Županijska 12),  telefonski ili putem Zooma.