Cijena Bitcoina značajno porasla zbog povijesne odluke El Salvadora

Cijena Bitcoina značajno je porasla sredinom tjedna zbog povijesne odluke El Salvadora. Podsjetimo, latinskoamerička država donijela je odluku kojom je Bitcoin priznala kao legalnu valutu. Očekuju da će time iseljenicima olakšati slanje novca obiteljima u zemlji. Dotacije iz inozemstva čine čak 20 posto BDP-a ove zemlje. Odluka koja je El Salvador prometnula u prvu zemlju koja je “službeno priznala” kriptovalute imala je snažan i pozitivan utjecaj na kretanje cijena “digitalnog novca”.

Cijena bitcoina najviša u 2 tjedna

Bitcoin je zahvaljujući ovoj odluci dosegao najvišu vrijednost u protekla dva tjedna. Rast je bio veći od 9 posto. Cijena Bitcoina tako je dosegla gotovo 37 tisuća dolara. Svega 24 sata ranije iznosila je 31 tisuću dolara.

Tržište kriptovaluta prilično je volatilno, no analitičari ističu da dijelom rast vrijednosti Bitcoina prati logiku rasta vrijednosti plemenitih metala. Uostalom, jedan od “nadimaka” ove kriptovalute jest – “ditigalno zlato”.

Značajan faktor koji utječe na vrijednost zlata i Bitcoina jest – inflacija. S obzirom na naznake snažnog rasta potrošačkih cijena i proizvodnih troškova, stručnjaci diljem svijeta očekuju vrlo visoku stopu inflacije. Bitcoin se doživljava kao zaštita od inflacije. Kao i kod zlata, njegova proizvodnja nije neograničena. Štoviše, poznato je da se tempo povećanja proizvodnje novih “tokena” prepolovljuje svake četiri godine.

Kina diktira cijenu

Jednako kao i El Salvador, velik utjecaj na cijenu ima i Kina. Kineska provincija Qinghai naredila je zatvaranje svih “rudara” kriptovaluta zbog visoke potrošnje energije. A pojačani nadzor pranja novca doveo je do uhićenja više od 1.000 osoba koje su navodno koristile kriptovalute kako bi izbjegli zakonske propise.

Percipirano smanjenje proizvodnje jedan je od mogućih faktora rasta cijena. Međutim, analitičari ističu kako bi negativno na cijene mogla utjecati namjera centralnih bankara da smanje likvidnost monetarnih sustava, kako bi izbjegli rast inflacije izvan poželjnih okvira.