Bitcoin postaje službena valuta

Bitcoin postaje službena valuta u El Salvadoru

Srednjeamerička država El Salvador mogla bi postati prva u svijetu koja će formalno usvojiti kriptovalute kao “legalne valute”, odnosno sredstvo plaćanja prihvaćeno od strane središnje države. Najavio je to predsjednik Nayib Bukele. Kongres je prihvatio njegov prijedlog, pa Bitocin postaje službena valuta u toj državi. Koristit će se uz američki dolar, koji je sada formalna valuta El Salvadora.

Zašto bitcoin postaje službena valuta

Kako prenose mediji, predsjednik Bukele kazao je kako vjeruje da će takva odluka biti korisna za ekonomiju i društvo njegove države. Bitcoin će Salvadorcima koji žive izvan zemlje olakšati slanje novca kući. Pružit će i financijsku inkluziju tisućama koji su sada isključeni iz formalne ekonomije. Trenutačno 70 posto građana nema bankovni račun. 

Kako navodi BBC, ekonomija El Salvadora značajno ovisi o novcu koji u zemlju šalju iseljenici. Na to otpada čak 20 posto BDP-a ove zemlje. Više od 2 milijuna Salvadoraca žive izvan svoje matične države. Ali, održavaju bliske veze sa svojim mjestom rođenja. Tako u domovinu šalju više od 4 milijarde dolara svake godine. 

S obzirom da se radi o značajnom iznosu, značajni su i problemi koje imaju postojeće usluge transfera novca. Za njih se plaća relativno visoka naknada, često treba veći broj dana kako bi sredstva stigla do primatelja, koji ih onda ponekad mora i osobno preuzeti.

Detalji još nepoznati

Detalji odluke kojom bitcoin postaje službena valuta El Salvadora još su nepoznati. No, zahvaljujući njoj, ova će latinskoamerička država postati svjetski predvodnik u korištenju kriptovaluta u službenim plaćanjima.

I druge zemlje pokazale su interes za sredstva digitalne razmjene zasnovana na blockchain tehnologijama. No, dok je El Salvador odabrao koristiti postojeću, nereguliranu kriptovalutu, većina svjetskih centralnih banaka razmatra mogućnost kreiranja vlastite, centralizirane digitalne valute. 

El Salvador će zahvaljujući ovoj odluci dobiti pozitivan “PR imidž” kao prva zemlja koja je prepoznala značaj kriptovaluta u formalnoj ekonomiji. No, jednako tako, porast će i “vrijednost brenda” za Bitcoin, koji je proteklih tjedana u negativnom trendu pada cijene.