Bitcoin adresa

Bitcoin adresa – čemu služi i zašto ne možemo bez nje?

Bitcoin adresa jedan je od temeljnih pojmova u svijetu kriptovaluta. Adrese su ključne kod razmjena kriptovalute između dvije osobe – definiraju izvor i odredište za određenu količinu kriptovalute u transakciji.

Bitcoin adresa – jedinstveno osiguranje transakcija

Bitcoin adresa je niz koji se sastoji od nasumično poredanih  brojeva i slova koji označava tko je vlasnik određene količine Bitcoina. Svaki bitcoin novčanik može imati jednu ili više bitcoin adresa. Bitcoini se transakcijama prebacuju s jedne adrese  na drugu. Naime, da bi nekome poslali Bitcoine, dovoljno je znati jednu od bitcoin adresa koje pripadaju toj osobi. Broj Bitcoina na pojedinoj adresi kao i sve transakcije za svaku bitcoin adresu javni su podaci. Nalaze se u blok-lancu koji je svima dostupan i jednostavno ga je vidjeti. Adresa pripada osobi koja posjeduje privatni ključ matematički povezan s njom.

Kad primatelj novca pošalje svoju adresu pošiljatelju siguran je da samo on može „otključati“ i kasnije potrošiti taj novac. Primatelj će potrošiti digitalni novac koristeći svoj privatni ključ: upravo onaj s kojim je šifrirao svoju adresu prije nego ju je poslao pošiljatelju. Nitko u mreži ne može vidjeti privatni ključ, no vidljivo je da je samo onaj tko doista ima privatni ključ mogao poslati transakciju. Pošiljateljev potpis također osigurava da nitko ne može kompromitirati sadržaj transakcije.

Bitcoin
Bitcoin adresa može se nalaziti u obliku QR koda ili niza alfanumeričkih znakova

Adresa u obliku znakova i QR koda

Adrese se mogu nalaziti u obliku niza znakova te u obliku QR koda. Adresa u obliku QR koda ima veliku prednost prilikom korištenja mobilnih uređaja, jer je samo potrebno uslikati kod kako bi softver novčanika automatski iz njega izvukao odgovarajuću kripto adresu na koju će se uplatiti sredstva. Na taj je  način moguće u nekoliko sekundi u mjenjačnici kupiti kripto valute.
QR kodovi najčešće se generiraju putem različitih aplikacija, pritiskom na gumb “generiraj kod ” automatski se dobija QR kod poput prikazanog na slici, a koji je odmah spreman za uplate. Dobiveni kod moguće je pohraniti u novčanik kao sliku u obliku .jpeg datoteke.

Kriptovalutama možete trgovati povoljno i sigurno u Way2Coin mjenjačnicama. Kupljena digitalna sredstva možete pohraniti u bilo koji kripto novčanik po Vašem izboru, a naši će Vam djelatnici pomoći da transakciju izvršite u što bržem roku. Uz specijaliziranu mjenjačnicu u Osijeku na adresi Županijska 12, usluga mjenjačnice kriptovaluta Way2Coin je zahvaljujući tvrtki Auro Domus dostupna u svim dijelovima Hrvatske na stotinjak lokacija.