7 prednosti kriptovaluta – zašto su bolje od novca?

Prednosti kriptovaluta koje ih izdvajaju od novca odnosno FIAT valuta kao i od drugih vrsta imovine su brojne. Zašto su kriptovalute osmišljene, kako su zamišljene? U ovom članku donosimo one najvažnije karakteristike.

Najvažnije prednosti kriptovaluta

1. Ne gube vrijednost inflacijom

Vrijednost svake FIAT valute opada zbog inflacije odnosno dodatnog tiskanja novca. Ali gotovo svaka kriptovaluta u trenutku svog nastajanja ima ograničenu količinu u opticaju. Pa tako, primjerice, maksimalna količina Bitcoina u teoriji može biti 21 milijuna jedinica. Kako potreba za valutom raste, tako raste i njena vrijednost – što dugoročno spriječava inflaciju.

2. Kriptovalute održavaju same sebe

Transakcije se čuvaju kod brojnih rudara odnosno osoba čija se računala koriste u procesima potvrđivanja transakcija u blockchainu. Svatko tko posjeduje jedinicu neke kriptovalute ima i svoj primjerak “blockchain knjige“ koji se sinkronizira među svim računalima u mreži. Rudari koji dobivaju naknadu za svoj rad a transakcije vode točno i ažurno,

3. Privatnost i sigurnost

Blockchain tehnologija je temeljena na kompliciranoj kriptografiji koju je teško ili gotovo nemoguće dekodirati. To znači da su kriptovalute puno sigurnije od klasičnih elektronskih transakcija. Za još bolju sigurnost i privatnost, kriptovalute koriste pseudonime koji nisu povezani s nekom osobom, računom ili zapisanim podatkom koji se može povezati s fizičkom osobom.

4. Jednostavna razmjena valuta

Bilo koja FIAT valuta može se kupiti upotrebom različitih elektronskih novčanika uz minimalne troškove transakcije.

5. Decentraliziranost

Većina kriptovaluta je decentralizirana. To znači da ne postoji kontrola od strane pojedinaca, grupa ljudi ili institucija koje mogu utjecati na vrijednost valute ili količinu valute u opticaju. Za razliku od FIAT valutaa koje su pod kontrolom vlada.

6. Jeftinije transakcije

Jedna od glavnih prednosti slanja kriptovaluta širom svijeta je u tome što pri tome gotovo da i ne postoje troškovi.  Eliminacijom potrebe za trećom stranom kao što su banke, kartice, Paypal i slični servisi za prijenos novca, uklanjaju se dodatni troškovi u transakcijama.

7. Brz transfer sredstava

Prijenos kriptovalute, neovisno je li unutar zemlje ili međunarodni,  odvija se munjevitom brzinom. To je omogućila verifikacija transfera  unutar same mreže, bez uplitanja treće strane.

Prednosti kriptovaluta

Auro Domus vam olakšava ulazak u svijet kriptovaluta. U svojoj razgranatoj mreži poslovnica nudi uslugu CryptoExchange odnosno prodaju i kupnju kriptovaluta za gotovinu.